lørdag 16. juni 2012

PCOs og insulinresistens.

PCOs, eller Polisystisk ovarial syndrom, er en hormonell ubalanse MANGE kvinner har. Det er den vanligste årsaken i verden til at kvinner kan få problemer med å bli gravide, og eventuelt bære frem et barn. Og som alle ting er dette noe som rammer kvinner på forskjellige måter. Men det vanligste er cyster i eggstokkene og livmor, overvekt og uregelmessig menstruasjon for å nevne noen. Forskning viser også at kvinner med PCOs ofte også er, i stor eller liten grad, insulinresistente. Det vil si at hvis man skulle få diabetes så vil man ikke ha så god effekt av medisiner som finnes. Denne forskningen viser også at kvinner med PCOs har nytte av å spise mindre sukker, som diabetikere gjør.

Jeg har denne diagnosen, flere kvinner i min familie har det, flere av mine venninner har det og jeg vet om venners venner som har det. Så flere enn man tror.

Jeg fikk råd av min gynekolog (som er en av veldig få spesialister på PCOs i Skandinavia) om å spise mindre sukker fordi det skal hjelpe på syndromet. Og klarer man å gå ned i vekt, kan det også hjelpe på syndromet. Dette er også mye av grunnen til at jeg nå har begynt med lavkarbo. Merket at etter at jeg ahr lagt på meg, pga all stillesittingen, så ble menstruasjonen mer ustabil selv på p-piller. P-piller er den eneste kjente behandlingen for å stabilisere eggløsning hos kvinner med PCOs.

For å kommentere noen av kommentarene jeg fikk i forrige innlegg, så vil jeg bare si det at jeg støtter ikke Atkins eller Fedon for den saks skyld. De mener det at lavkarbo er å kunne spise så mye fett man vil, og det mener jeg som sykepleier ikke er bra. Høyt fettinnhold i mat over tid kan bidra til avleiringer i hjerteårene, og kan forårsake hjertesykdommer og diverse andre tilstander. På hjerteavdelinger ville de aldri ha anbefalt "hjerte"- pasienter om å spise masse fett, derfor gjør heller ikke jeg det.

Får man ikke i seg de næringsstoffene man trenger når man skal minske sukkermengden i hverdagen, da gjør man noe feil. Ved å spise variert av kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, bær og nøtter, og litt frukt innimellom, da får man i seg det man skal ha. Å spise rene varer er det aller viktigste, å ikke tilsette masse unødvendige ingredienser. Det blir litt middelhavsinspirert mat. Og all mat inneholder sukker, så målet er ikke å kutte ut sukker helt, det MÅ man ikke finne på å gjøre, for kroppen trenger sukker. Men man burde i dagens samfunn spise mindre av det, for man får i seg mye større mengder sukker hver dag enn hva kroppen trenger.

Info: Visste du forresten at alle jordens mennesker egentlig er allergiske mot melkeprodukter!? Det er fordi kroppen ikke produserer nok av de typene enzymer for å bryte ned melkeproteinet.
Det visste ikke jeg før jeg ble syk i magen, og plutselig ikke kunne drikke melk. Men det er visst noe med at blir man syk i tarmen, da klarer man i hvertfall ikke fordøye melk. Men blir jeg frisk igjen så er melk noe jeg gleder meg til å drikke :) Men norsk gulost og cottage cheese har visst mindre av dette proteinet ble jeg fortalt av en infeksjonslege på Ullevål :)

Så sånn generellt er det jo egentlig bare å spise sunnere, spise masse grønnsaker og rene kjøttprodukter. Forskjellen fra å spise lavkalori og lavkarbo er jo at ved lavkarbo skal man kutte ut, eller spise mindre av poteter, ris, pasta og brød. Jeg har aldri spist mye pasta, så det er ikke noe problem. Og kutte ut poteter og ris går helt greit, det er bare å bytte ut med masse deilige grønnsaker. Jeg har slitt mest med brød.. For hva skal jeg kunne spise til frokost!? Men da ble jeg tipset om fiberrik, som er noe ernæringsspesialister anbefaler. Mindre sukker og masse fiber, som er veldig godt for tarmen :) Og funker veldig bra som et substitutt for kneipen jeg vanligvis spiser. Nå får jeg i meg de tingene jeg trenger, og mindre av det jeg ikke trenger :) Selvfølgelig er det veldig viktig med fysisk mosjon ved siden av, det er godt for kropp og sjel. Og mosjon er ALFA OMEGA for å unngå livvstilssykdommer og hjerte- kar sykdommer, og det er noe ALLE burde gjøre flere ganger i uka :) Hadde jeg vært frisk hadde jeg og gjort det. Jeg trente 3 ganger i uka før jeg ble syk. Og skulle gjerne kunne gjort det igjen :)

Men ikke alle MÅ være enig i at lavkarbo er det beste alternativet for alle! Det er det som er så flott med å bo i blant annet Norge, her kan vi mene og gjøre det som passer oss best, uten at det skal få noen store konsekvenser :) Jeg er i hvertfall åpen for andres meninger, og åpen for at folk er forskjellige, og har forskjellige meninger og behov :)

Men i hvertfall så har det å minske sukker fungert bra for meg, ikke bare pga overvekt, men også har det stabilisert menstruasjonen min. De siste månedene har kroppen min bestemt seg for å rett og slett hoppe over menstruasjonen, og etter 3 uker på lavkarbo fikk jeg den 100% tilbake. Så tydelig at det fungerer for meg :)



Og for de som syns at lavkarbo har noe for seg, så har jeg en kjempegod oppskrift på sjokolademousse når man har lyst til å skeie ut litt en helg :)


Dette her er en pose med de deiligste bakevarer, som min kjæreste fikk plukke fra den lokale bakeren helt GRATIS!! Bjølsen bakeri legger stadig ut sånne morro stunts på facebook. F.eks hvis du er en av de 5 neste som kommer å sier morrostunt får du plukke med deg en hel pose med det du måtte ønske. Så da jeg så dette på nett, tok det ikke lang tid før typen løp ut døra for å fange bakeverk, hehe :) Så da fikk jeg kost meg med en kanelbolle, og de lager de beste kanelbollene jeg har spist i mitt liv :) Resten av posen fikk kjæresten med på jobben! Der var det mange glade karer fikk jeg høre :) Hehe :)

I dag blir det kyllingbryst og salat til middag, og siden det er lørdag slenger jeg på litt fetaost og oliven!! Nam Nam :)
Kjæresten er på sommerfest/tur med kollegaer og kompiser fra jobben, så denne hælja må jeg kose meg alene :) Så blir vel noen multer i kveld og kan jeg tenke meg, hihi :) Multer er jo bare sååå godt :) Slenger på noen moreller også, hihi :)

Tusen takk for koselige kommentarer, jeg har verdens mest fantastiske følgere :) Jeg setter utrolig stor pris på at dere tar dere tiden til å skrive noen ord :)

Nå skal jeg kose meg med Dirty Dancing 2, med latinsk dans og rytmer, just love it!! Kjenner latino hofta mi begynner å rocke, hehe :)

Ønsker alle en strålende helg, om det så er i sol, eller som her i Oslo, REGN!!!!

Ps: Hvis det er noen som lurer på noe ift PCOs, så er det bare å spørre :)

7 kommentarer:

Berit sa...

Veldig flott innlegg om lavkarbo og og andre dietter samt hvordan man helst bør leve. Støtter deg helt på alle punkter.
Flott informasjon om Kvinnesykdom også. Spre god informasjon ,det er viktig.
Godt jeg ikke skl se den filmen med deg da for hoftene mine har ikke så godt av å bli tirret. Sjokolade mosseen ser kjempe god ut. Kos deg. Klem fra mamman din

Trines hobby sa...

Flott innlegg om en sykdom jeg aldri har hørt om, og god informasjon ang. dietter. Den sjokolademouseen din såg himmelsk god ut!!! Ha en flott søndag, her blir det båtvask i dag (har kjøpt ny båt) Klem

Eli S sa...

Heisann! Tenkte bare å tipse deg, siden du savner brød:) Det finnes et hav av oppskrifter på LK-brød, og hjemmelagede knekkebrød er en knallgod erstatning (og smaker mye bedre enn de kjøpte)! Det berget oss da vi startet opp:)Noe annet som hjalp oss veldig var at vi fant bloggen til Lena Beatrice, der får du mange gode tips og mye skikkelig informasjon! Lykke til med ditt nye kosthold, kos deg med all den gode maten,håper du får en flott sommer! Mvh Eli

Franske drømmer sa...

Fantastiske innlegg, vennen!!
Kanskje jeg skal begynne på`n igjen sjøl nå.. Jeg leste her om dagen (husker ikke hvor), at for pcoere så var det grovkarbo som gjaldt. Det er jo sikkert litt den veien du snakker om også- å ikke stappe kroppen full av fett, men bruke kutte ned på raske karbohydrater og sukker. Det er jo bare sunt for alle- lavkarbo eller ikke! :))

Lykke til snuppa mi- jeg er sikker på at du klarer det!

Glad i deg <3

klemmer i fleng!

Har du fått gavekortet, forresten? :))

Margareth sa...

"Høyt fettinnhold i mat over tid kan bidra til avleiringer i hjerteårene, og kan forårsake hjertesykdommer og diverse andre tilstander"
Er så mye helsepersonell som tror dette stemmer.. men jo mer du leser om emnet jo mer ser man at det er ikke så enkelt svar på det emnet.. er ingen håndfaste bevis for det..
les boken matrevolusjonen, skrevet av en flink svensk lege, man trenger ikke være redd for naturlig fett... :D

Elisabeth, innerst i veien sa...

Det med PCO og insulin visste jeg ikke.

Lykke til med dine prosjekter. Du føler selv hva som er best for deg, andre får konsentrere seg om seg selv.

Stephanie sa...

Hejsan. Letar efter en gynekolog som är specialiserad på pco. Undrar vilken du skriver om så man eventuellt kan uppsöka han. Mvh Stephanie